Właściwości chlorofilu

/

Co daje nam chlorofil?

- może hamować rozwój guzów, skutecznie zabezpiecza przed nowotworami, zapobiega zmianom w DNA, blokuje zmianę zdrowych komórek w komórki rakowe, chroni przed karcyongenami

- zwiększy liczbę czerwonych krwinek, dostarcza żelaza, poprawia leczenie anemii

- zwiększy krzepliwość krwi

- dba o zasadowość organizmu, chroni przed zakwaszeniem, neutralizuje szkodliwe działanie białka

- może chronić organizm przed pierwiastkami ciężkimi w organizmie między innymi takimi jak kadm, usuwa toksyny z leków

- neutralizuje zły zapach potu, usuwa nieprzyjemny oddech, zapach ciała, oczyszcza zęby i dziąsła przy ropotoku, spełnia rolę płynu do płukania ust przed zabiegami stomatologicznymi

- zmniejszy zapotrzebowanie na insulinę, wspiera walkę z cukrzycą, wzmacnia czynność tarczycy oraz trzustki

- skutecznie oczyszcza i odwadnia jelita, wspomaga rozwój zdrowej flory bakteryjnej, łagodzi hemoroidy

- oczyszcza wątrobę, poprawia jej funkcjonowanie, pomaga zwalczać zapalenie wątroby

- wzmacnia układ naczyniowy, zmniejszy żylaki

- zmniejszy ból przy występowaniu wrzodów

- poprawi wzrok

Jak działa chlorofil

- poprawi gojenie się ran

- usprawnia pracę tarczycy

- działa na enzymy, które odpowiadają za tworzenie witaminy E, A, K

- wpływa na regulację cyklu miesiączkowego

- odnawia tkanki, dostarcza do mózgu tlen, niszczy wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie się organizmu

- złagodzi astmę

- może pokonać nieżyt i działa przeciwko stanom zapalnym między innymi takim jak ból gardła, ropotok, zapalenie dziąseł, zapalenie i owrzodzenie błony śluzowej żołądka oraz jelit, leczy stany zapalne na skórze, stawach, łagodzi ból związany ze stanami zapalnymi, hamuje stany zapalne

- poprawia wydzielanie mleka u matek karmiących

- stymuluje pracę układu odpornościowego

- reguluje ciśnienie tętnicze

- poprawia koloryt skóry, łagodzi zaczerwienienia

Takim najlepszym źródłem chlorofilu będą zielone części porów, naci pietruszki, selera, ogórek, liście młodych buraków. Jeśli chodzi o inne warzywa to sprawa jest skomplikowana. Przy wielu schorzeniach picie soku może nie być obojętne. Warto postawić na takie składniki  jak: jarmuż, szpinak, liście kapusty włoskiej, pekińskiej, rzeżucha, mniszek lekarski, pokrzywa, babka i inne zioła, lucerna, trawy pszeniczne i jęczmienne.