- może hamować rozwój guzów, skutecznie zabezpiecza przed nowotworami, zapobiega zmianom w DNA, blokuje zmianę zdrowych komórek w komórki rakowe, chroni przed karcyongenami
- zwiększy liczbę czerwonych krwinek, dostarcza żelaza, poprawia leczenie anemii
- zwiększy krzepliwość krwi
- dba o zasadowość organizmu, chroni przed zakwaszeniem, neutralizuje szkodliwe działanie białka
- może chronić organizm przed pierwiastkami ciężkimi w organizmie między innymi takimi jak kadm, usuwa toksyny z leków
- neutralizuje zły zapach potu, usuwa nieprzyjemny oddech, zapach ciała, oczyszcza zęby i dziąsła przy ropotoku, spełnia rolę płynu do płukania ust przed zabiegami stomatologicznymi
- zmniejszy zapotrzebowanie na insulinę, wspiera walkę z cukrzycą, wzmacnia czynność tarczycy oraz trzustki
- skutecznie oczyszcza i odwadnia jelita, wspomaga rozwój zdrowej flory bakteryjnej, łagodzi hemoroidy
- oczyszcza wątrobę, poprawia jej funkcjonowanie, pomaga zwalczać zapalenie wątroby
- wzmacnia układ naczyniowy, zmniejszy żylaki
- zmniejszy ból przy występowaniu wrzodów
- poprawi wzrok
- poprawi gojenie się ran
- usprawnia pracę tarczycy
- działa na enzymy, które odpowiadają za tworzenie witaminy E, A, K
- wpływa na regulację cyklu miesiączkowego
- odnawia tkanki, dostarcza do mózgu tlen, niszczy wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie się organizmu
- złagodzi astmę
- może pokonać nieżyt i działa przeciwko stanom zapalnym między innymi takim jak ból gardła, ropotok, zapalenie dziąseł, zapalenie i owrzodzenie błony śluzowej żołądka oraz jelit, leczy stany zapalne na skórze, stawach, łagodzi ból związany ze stanami zapalnymi, hamuje stany zapalne
- poprawia wydzielanie mleka u matek karmiących
- stymuluje pracę układu odpornościowego
- reguluje ciśnienie tętnicze
- poprawia koloryt skóry, łagodzi zaczerwienienia
Takim najlepszym źródłem chlorofilu będą zielone części porów, naci pietruszki, selera, ogórek, liście młodych buraków. Jeśli chodzi o inne warzywa to sprawa jest skomplikowana. Przy wielu schorzeniach picie soku może nie być obojętne. Warto postawić na takie składniki jak: jarmuż, szpinak, liście kapusty włoskiej, pekińskiej, rzeżucha, mniszek lekarski, pokrzywa, babka i inne zioła, lucerna, trawy pszeniczne i jęczmienne.