Właściwości chlorofilu w płynie

/

Chlorofil jest nam znany zazwyczaj jako barwnik nadający zielony kolor roślinom. Wiemy również, że jest to substancja mająca spory wpływ na nasze zdrowie. Żeby dostarczyć jego odpowiednią ilość do naszego organizmu, trzeba po prostu zjadać odpowiednią ilość roślin zielonych, głównie warzyw, które zawierają w sobie właściwe ilości chlorofilu.

W praktyce jest to problem, ponieważ dostępne zazwyczaj na rynku produkty wcale nie są specjalnie dla nas zdrowe i ich własności odżywcze dalekie są od tego, co proponują nam uprawy ekologiczne, takie bez oprysków i nawozów sztucznych, te z kolei są o wiele droższe od średnich cen krajowych warzyw i owoców. Żeby dostarczyć nam odpowiedniej ilości chlorofilu, naukowcy postanowili go wyizolować i zaproponować nam w formie płynnej, która dla organizmu jest najlepsza.

Chlorofil oczami chemika

Chlorofile to cała grupa zbliżonych substancji, których najwięcej jest w roślinach, ale istnieje także chlorofil występujący w komórkach bakterii. Ogólnie rzecz biorąc, mamy cztery podstawowe rodzaje chlorofilu i każdy z nich ma istotne znaczenie dla prawidłowego prowadzenia procesu fotosyntezy, czyli odżywiania się roślin i niektórych bakterii. Zielony kolor chlorofilu jest nieprzypadkowy. Odpowiada on bowiem długości fal światła, które zostają odbite od powierzchni chlorofilu.

Zalety chlorofilu

Pochłaniane jest światło w spektrum niebieskim i czerwonym, a zieleń nie i dlatego rośliny mają taki kolor. W cząsteczce chlorofilu kluczowym składnikiem jest magnez, który otoczony jest elementami bardziej standardowymi dla chemii organicznej. Chlorofil jest w stanie pochłaniać duże ilości energii słonecznej oraz skutecznie wiązać tlen, który jest mu potrzebny do produkcji glukozy. Ze względu na wiązanie tlenu jest to dobra substancja do jego transportu. Co ciekawe, chlorofil jest bardzo podobny chemicznie do ludzkiej hemoglobiny, przez co określany bywa mianem zielonej krwi.

Właściwości chlorofilu

Jedzenie warzyw i owoców jest ważne, ale dlaczego właściwie tak jest? Ma to przemożny związek z chlorofilem właśnie, ponieważ jest to substancja będąca w stanie wyłapywać cząsteczki wysoko aktywnego tlenu, tak zwane wolne rodniki i je unieszkodliwiać. Chlorofil transportuje dodatkowo tlen, dzięki czemu wszystkie nasze komórki są odpowiednio dotlenione.

Chlorofil ma ponadto duże znaczenie dla naszego układu trawiennego. Natlenia go i tym samym niszczy szkodliwe bakterie beztlenowe i ułatwia życie tym bardziej korzystnym.